Keurdesk Blog

energie-winter-EPC
Bespaar energie in de winter

Bespaar energie in de winter

Profiteer van de warmte van de zon

 • Open overdag de gordijnen van de ramen op het zuiden, zodat het zonlicht het huis op natuurlijke wijze kan verwarmen, en sluit ze ’s nachts om de kou van koude ramen te verminderen.
 • Plant loofbomen aan de zuidkant van het huis, vooral in de buurt van ramen. Ze laten het licht en de warmte door in de winter en zorgen voor schaduw in de zomer.


Bedek tochtige ramen

 • Gebruik tijdens de koude wintermaanden een stevig, doorzichtig plastic vel op een frame of plak doorzichtig plastic folie aan de binnenkant van de raamkozijnen. Zorg ervoor dat het plastic goed aansluit op het kozijn om tocht te helpen verminderen.
 • Installeer nauwsluitende, isolerende gordijnen of rolgordijnen voor ramen die tochtig aanvoelen.

Pas de temperatuur aan

 • Zet de thermostaat zo laag mogelijk dat nog steeds comfortabel is wanneer u bent.
 • Wanneer u slaapt of niet thuis bent, zet u de thermostaat lager om tot 10% per jaar te besparen op uw verwarmings- en koel kosten. Met een slimme of programmeerbare thermostaat kunt u uw temperatuur gemakkelijk terugschakelen. Maar zorg ervoor dat de temperatuur comfortabel is voor huisdieren!
 • Als u een warmtepomp hebt, gebruik een programmeerbare thermostaat die speciaal is ontworpen voor gebruik met warmtepompen.


Lekken opsporen en dichten

 • Dicht luchtlekken rond doorvoeringen voor leidingen, gaten rond schoorstenen en inbouwspots in geïsoleerde plafonds. Kijk ook naar onafgewerkte ruimtes achter kasten en kasten.
 • Voeg kit of afdichting toe om luchtlekken rond lekkende deuren en ramen te dichten.

Onderhoud uw verwarmingssystemen

 • Plan een routine-onderhoudsbeurt voor uw verwarmingssystemen.
 • Vervang de filters van uw oven en warmtepomp één keer per maand of als het nodig is.
 • Reinig regelmatig de rookgasafvoer van hout- en pelletkachels en reinig de binnenkant van het apparaat met een staalborstel om ervoor te zorgen dat het efficiënt verwarmt.


Verminder warmteverlies van de open haard

Houd de klep van de open haard gesloten tenzij er een vuur brandt. Het openhouden van de klep is als het openhouden van een raam in de winter; het laat warme lucht door de schoorsteen stromen.


Wanneer u de open haard gebruikt, vermindert u warmteverlies door kleppen in de bodem van de stookruimte te openen (indien aanwezig) of door het dichtstbijzijnde raam iets open te zetten – ongeveer 3 centimeter – en deuren die naar de kamer leiden te sluiten. Zet de thermostaat lager.
Als de haard nooit wordt gebruikt, sluit dan het schoorsteenkanaal af en dicht het.


Controleer de afdichting van de schoorsteenklep en maak deze zo goed mogelijk dicht.
Koop roosters van C-vormige metalen buizen om koele lucht in de haard aan te zuigen en warme lucht terug de kamer in te blazen.

Energie besparen - EPC
Tips om energie te besparen

Tips om energie te besparen

Introductie

Aangezien de energieprijzen stijgen, is het belangrijker dan ooit om kostenefficiënt met uw energieverbruik om te gaan. Gelukkig er zijn genoeg eenvoudige manieren waarop u geld kunt besparen door uw gewoonten in huis te veranderen. Hier volgen enkele tips:

Gebruik een slimme meter om te controleren welke apparaten de meeste energie verbruiken

Als u dit nog niet hebt gedaan, kunt u overwegen een slimme meter aan te schaffen. Een slimme meter is een apparaat dat uw energieverbruik registreert en kan worden gebruikt om uw energieverbruik te monitoren. Dit kan u helpen geld te besparen door u te helpen begrijpen hoeveel elektriciteit uw huishouden verbruikt. Hierdoor kunt u de correcte beslissingen nemen over hoe en wanneer u apparaten, die veel energie verbruiken, gebruikt.

Het is aangetoond door studies dat slimme meters de energierekening van een huishouden met ongeveer 10% kunnen doen dalen, dus ze zijn het overwegen zeker waard als ze in uw regio beschikbaar zijn.

Controleer of uw woning goed geïsoleerd is

Er zijn veel manieren om energie te besparen, maar isolatie is de meest effectieve. Isolatie is een materiaal dat warmteverlies of -winst in uw huis voorkomt. Een goed voorbeeld van isolatie is glasvezel, glasvezel werkt door kleine luchtzakjes op te sluiten in de vezels en te voorkomen dat warmte ontsnapt via deze vezels.

Er zijn ook andere soorten isolatie die niet zozeer gebruik maken van materialen als glasvezel of cellulose, maar van de ruimte tussen twee materialen, zoals luchtruimtes tussen muren, vloeren en plafonds. Deze isolaties verminderen de convectievestromen (beweging) in de constructie, waardoor warmte verloren gaat door geleiding (direct contact).

Vervang uw oude koelkast met vriesvak door een nieuw efficiënt model

U kunt energie besparen door een nieuwe, efficiëntere koelkast en vriesvak te kopen.

 • Hoeveel verbruikt uw huidige koelkast met vriesvak?

Ga naar de website van de united consumers en controleer welk energielabel uw koelkast geeft om te weten te komen hoeveel energie uw huidige model verbruikt. U krijgt ook tips over hoe u het energieverbruik kunt verminderen.

Doe de lichten uit

 • Doe de lichten uit als u ze niet gebruikt.
 • Gebruik een timer om de lichten voor u aan en uit te doen.
 • Gebruik natuurlijk licht in plaats van kunstlicht, indien mogelijk.

Door deze tips op te volgen, kunt u heel wat energie besparen!

U kunt energie en geld besparen door over te schakelen op LED-verlichting.

U kunt energie en geld besparen door over te schakelen op LED-lampen. Deze hebben een gemiddelde levensduur tot 20.000 uur en verbruiken ongeveer 75% minder elektriciteit dan traditionele gloeilampen.

Overweeg ook het gebruik van dimschakelaars en bewegingssensoren voor verlichting in ruimten waar u niet altijd volle lichtsterkte nodig hebt, zoals gangen of trappenhuizen.

Laat uw verwarmingsketel elk jaar nakijken

Als u een boiler op gas hebt, moet deze elk jaar een onderhoudsbeurt krijgen. Als uw boiler jarenlang verwaarloosd is en vol zit met smurrie en dode beestjes (en wie weet wat nog meer), dan kunt u problemen verwachten wanneer u uw huis efficiënter probeert te verwarmen!

Overschakelen naar centrale verwarming op gas

 • Centrale verwarming op gas is efficiënter dan elektrische centrale verwarming.
 • Centrale verwarming op gas is goedkoper dan elektrische centrale verwarming.
 • Centrale verwarming op gas is schoner dan elektrische centrale verwarming.
 • Centrale verwarming op gas is betrouwbaarder dan elektrische centrale verwarming, omdat het niet wordt beïnvloed door stroomuitval, in tegenstelling tot elektrische kachels die afhankelijk zijn van elektriciteit en niet kunnen werken als de stroom uitvalt!

Uw EPC is een indicatie van het verbruik

Een EPC attest is slechts een indicatie van energiepeil. Het echte verbruik van een woning kan nog steeds sterk verschillen per gezin. Daarom dat deze tips ook bij een slechtere EPC keuring nuttig kunnen zijn.

isolatietips
7 doe-het-zelf isolatietips voor uw woning

7 doe-het-zelf isolatietips voor uw woning

Tip 1. Vervang uw buitendeur

Met de herfst in aantocht is het misschien tijd om uw buitendeur panelen te vervangen door massief glazen panelen. U houdt uw voordeur waarschijnlijk gesloten tijdens de winter, maar de extra beschermlaag van een nieuw paneel kan een grote bijdrage leveren aan het buiten houden van tocht en kou.

Tip 2. Deuren goed afdichten

 Gebruik rubberen afdichting strips om de kieren tussen de zijkanten en de onderkant van de deur en het deurkozijn op te vullen. Als de opening tussen de onderkant van de deur en de vloer bijzonder groot is, kan een dubbele tochtstrip worden gebruikt.

Dit zijn in hoofdzaak twee cilindervormige schuimsoorten die voor en achter de deur schuiven om kieren onder de deur zelf te voorkomen. Het is zeer effectief om te voorkomen dat er in de winter koude lucht de kamer binnendringt, en het is handig te monteren en te demonteren.

Tip 3. Isoleer tochtraampjes

 Het is niet mooi, maar u kunt wikkels en een föhn gebruiken om de ramen van uw huis volledig te beschermen. U kunt bij de meeste winkels wikkels met dubbelzijdige tape kopen. Plak de wrap op de muur of vensterbank en blaas hete lucht op de wrap met een haardroger om de wrap strakker te maken. Dit is een gemakkelijke, goedkope en praktische manier om uw ramen tijdens de winter af te dichten.

Tip 4. Isoleer de zolder

Gebruik isolatie op zolder om de warmte buiten te houden. U hoeft zich niet te laten intimideren door het woord isolatie. Zelfs onervaren mensen kunnen deze klus aan. Koop een rol isolatie en spreid het uit over uw zoldervloer. Zorg ervoor dat de ruimte tussen de balken is opgevuld met isolatie. Als dat gedaan is, kunt u nog een stap verder gaan en een tweede laag aanbrengen die loodrecht op de draagbalk staat. De zolder isoleren helpt uw EPC-score naar beneden!

Tip 5. Isoleer de boiler

Door uw boiler in feite in een “jasje” te steken, kunt u het water bij koud weer warm houden. Het enige wat u hoeft te doen is een glasvezelmantel kopen en deze als een deken rond uw boiler wikkelen.

Tip 6. Houd uw HVAC-onderhoud actueel

 Regelmatig onderhoud is essentieel om uw HVAC-systeem efficiënt te houden. Dit omvat het tijdig vervangen van luchtfilters door filters van hoge kwaliteit. Dit alles zorgt er niet alleen voor dat uw HVAC-unit optimaal blijft werken. Dit verbetert ook de luchtkwaliteit en helpt bij mogelijke allergieën.

Tip 7. Installeer dikke gordijnen tijdens de winter

Sommige zijn mooi, licht, vloeiend, en perfect voor de zomer, maar voor de winter heeft u iets anders nodig. Als de ramen in uw huis erg tochtig zijn, is het verstandig om te investeren in lange, dikke, zware gordijnen. Het ophangen van deze dikke gordijnen is erg handig om de kou buiten te houden en de warmte binnen te houden. Als uw ramen erg tochtig zijn, raden wij u aan gevoerde gordijnen te gebruiken voor extra bescherming tegen de koude wind.

goede epc waarde
Wat is een goede EPC waarde?

Wat is een goede EPC waarde?

Welke factoren bepalen de EPC-waarde bij het opstellen van een Energie Prestatie Certificaat? Dit zijn de belangrijkste voor een goede EPC waarde:

 • Bouwjaar van het huis
 • Woningtype Type
 • Verwarmingstype
 • Isolatie

Bouwjaar van het huis

In de jaren zeventig geloofde men dat het installeren van isolatie in huizen de norm was geworden. Vanaf dit moment wordt bij het bepalen van de EPC-waarde ook rekening gehouden met het bouwjaar van de woning. Energie verlaat je huis langs alle vrijstaande oppervlakken: muren, daken, ramen, vloeren. Energiecertificaten worden dus direct (negatief) beïnvloed door deze verliesgebieden. Daarom hebben eengezinswoningen, afgezien van andere factoren, hogere EPC-scores dan herenhuizen.

Wat is een goede EPC-waarde per woningtype

Als uw woning onder deze limieten zit, kunnen we spreken van zeer goede energieprestatiecertificaten!

 • Appartementen <100
 • Herenhuis <150
 • Open gebouw <200

Type verwarming

Het type verwarming speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de EPC-waarde. Waar vroeger elektrisch verwarmen sterk werd aanbevolen, weet men nu beter. De EPC waarde van een woning met elektrice verwarming kan twee keer zoveel zijn als een woning verwarmen met een gasketel. Daarom is het gebruik van een gasboiler om uw huis te verwarmen de beste oplossing om het energieverbruik te verminderen. Hierbij maken we onderscheid tussen condensatieketels met het hoogste rendement en HR+ ketels met een iets lager rendement. Een condensatieketel combineren met vloerverwarming verlaagt de waarde nog meer dan een combinatie met een radiator.

Isolatie voor een goede epc waarde

Isolatie betekent elke vorm van isolatie in uw huis, zoals onder het dak, de vloer, muren… Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe lager het energieprestatiecertificaat. Opgelet! Alle energie-efficiëntiemaatregelen in huis moeten altijd worden ondersteund met goed bewijs. Energieprofessionals die EPC-waarden bepalen, kunnen hier geen rekening mee houden als ze het niet direct kunnen waarnemen of via factuur kunnen bepalen.

beter EPC attest
Tips voor een beter EPC attest

Tips voor een beter EPC attest

Hoe kan je je EPC verlagen?

Wilt u uw EPC-waarde verlagen? Dat is een goed idee, gezien hoe hoger de EPC-waarde, hoe meer energie uw huis verbruikt, waardoor het moeilijker wordt om uw huis te verkopen en de elektriciteitsfactuur natuurlijk hoger is. Gelukkig kunnen EPC-waarden door enkele maatregelen worden verlaagd.

1. Dakisolatie

Warmte zal in huis stijgen, dus het is waarschijnlijk dat het via je dak ontsnapt. In een goed geïsoleerde woning is minder verwarming nodig. Een snelle en relatief goedkope aanpassing om de EPC-waarde te verlagen is het isoleren van het dak. Isolatie is eenvoudig zelf aan te brengen. Op 1 januari 2015 is de dakisolatienorm in werking getreden. De norm bepaalt dat alle zelfstandige woningen in Vlaanderen over de nodige dakisolatie moeten beschikken, of het nu gaat om een eengezinswoning, een appartement of een studio. Voor kamers en daken kleiner dan 2m² geldt deze verplichting niet.

De dakisolatienorm staat al sinds 2013 in het technisch verslag voor zelfstandige woningen, maar trad pas in werking op 1 januari 2015. Het ontbreken van dakisolatie in een gecontroleerde woning werd vanaf dan als een gebrek gequoteerd. Vraag zeker naar de premies voor dakisolatie die u mogelijk ontvangt.

2. Beglazing deuren en ramen

Deuren en ramen in oudere woningen zijn vaak slecht geïsoleerd. Daarom zijn de EPC-waarden van oudere huizen meestal erg hoog. Vanaf 2020 moeten ramen in alle (huur)woningen minimaal dubbele beglazing hebben, en in sommige gevallen zelfs een premie als er hoogrendementsbeglazing wordt geplaatst. Denk ook aan de omlijsting van ramen en/of deuren. Sommige houtsoorten laten bijvoorbeeld meer energie door dan aluminium frames van de vorige generatie.

3. Buitenmuurisolatie

Een goede isolatie van uw buitenmuren kan de EPC-waarde van uw woning tot 30% verlagen! Buitenisolatie heeft een grotere impact op de EPC-scores dan nieuwe deuren en ramen, maar vereist meer ingrijpende renovatiewerkzaamheden. Dus wanneer u dit start, heeft u voldoende tijd, bewustzijn en budget nodig. Maar weet dat er ook renovatiepremies zijn die een deel van de isolatie-investering kunnen terugbetalen.

4. Verwarmingsketel

De meest voor de hand liggende optie is het vervangen van een verouderde verwarmingsketel. Vervang je je oude door een condensatieketel, dan bespaar je al snel 10% tot 30%. Dergelijke ketels kosten natuurlijk wat geld, gemiddeld betaal je 4500 euro voor condensatieketels op gas en 6500 euro voor condensatieketels op olie. De impact op je energierekening zorgt ervoor dat je op dit vlak elk jaar flink wat bespaart. In sommige gevallen kunt u zelfs een premie vragen.

Andere stappen

Zoals hierboven vermeld, heb je je grootste aanpassing thuis al gedaan, maar wil je een stap verder gaan? Dan zijn de volgende extra features wellicht de moeite waard voor jou:

 • Vloerisolatie: Zo absorbeer je warmteverlies via de vloer.
  Al ligt het niet voor de hand om de vloer te isoleren tijdens renovaties. Ofwel moet de vloer worden uitgegraven of moet het vloerniveau worden verhoogd. Vloerisolatie brengt in ieder geval hoge kosten met zich mee.
 • Zonnepanelen: Deze hebben een gunstig effect op de EPC-waarde. Je gebruikt immers direct licht van de zon om energie op te wekken.
 • Zonneboilers: Ook dit heeft een positief effect op de EPC-waarde van uw woning. U gebruikt immers zonnestraling om warm water op te wekken. De beste resultaten worden natuurlijk bereikt door verbeteringen van verschillende verliestermen te combineren. Zo is een combinatie van dakisolatie en vervanging van oude ramen en deuren een goed begin!