oktober 13, 2023

Asbest Containerpark: Wat mag, wat mag niet?

asbest verpakken voor recyclagepark

Bij Keurdesk begrijpen we dat asbest een onderwerp is dat veel vragen oproept. U heeft wellicht gehoord dat het recyclagepark een optie is voor de afvoer van asbest, maar weet u ook welke soorten asbest u daar mag afleveren en welke niet?

Het is niet altijd zo zwart-wit als het lijkt. In dit artikel nemen we u mee door de do’s en don’ts van asbestafvoer. We delen onze kennis en expertise, zodat u goed geïnformeerd bent en met vertrouwen kunt handelen.

Dus, als u zich ooit heeft afgevraagd wat u met die oude asbestplaten moet doen, lees dan verder. We zijn hier om u te helpen.

Welke asbest mag naar het recyclagepark?

Wanneer u besluit om asbest zelf te verwijderen en af te voeren, is het essentieel om te weten welke soorten asbest u naar het recyclagepark kunt brengen. Over het algemeen is het toegestaan om enkel hechtgebonden asbest of gebonden asbest naar het recyclagepark te brengen.

Dit type asbest is te vinden in materialen waarbij de asbestvezels stevig vastzitten in het basismateriaal, zoals in asbestcement golfplaten, leien of buizen. Omdat de vezels in deze materialen niet makkelijk vrijkomen, is het risico op blootstelling aan asbest relatief laag, mits u voorzichtig te werk gaat bij de verwijdering en het transport.

Echter, losgebonden asbest, waarbij de vezels makkelijk kunnen vrijkomen, zoals in sommige isolatiematerialen en spuitasbest, mag absoluut niet naar het recyclagepark gebracht worden. Dit type asbest moet altijd door gespecialiseerde bedrijven en erkende asbestverwijderaars worden verwijderd en afgevoerd. Voordat u asbest naar het recyclagepark brengt, is het raadzaam om vooraf contact op te nemen met uw lokale park voor specifieke richtlijnen en beperkingen.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Dit kunt u verwachten onder hechtgebonden asbest:

  • eterniet

  • golfplaten

  • asbestleien

  • dak- en gevelleien (vlakke, vierhoekige platen meestal met blauwachtige kleur)

  • gas-, water- en rioleringsleidingen

  • regenpijp (grijze kleur, vezelige structuur op breukvlakken)

  • vlakke gevelplaten (al dan niet uitwendig fel gekleurd)

  • bloembakken

  • schouw

Deze zaken mogen niet naar het recyclagepark

Losgebonden asbest of ongebonden asbest, waarbij de asbestvezels gemakkelijk kunnen vrijkomen, is een van de voornaamste materialen die niet zijn toegestaan. Voorbeelden hiervan zijn asbesthoudende isolatiematerialen, brandwerende platen, en spuitasbest. Deze materialen vormen een direct risico voor de gezondheid, omdat de gevaarlijke asbestvezels vrijkomen bij de geringste verstoring.

Daarnaast is het ook niet toegestaan om asbesthoudende materialen te brengen die niet op de juiste manier zijn verpakt of die in grote hoeveelheden worden aangeboden zonder voorafgaande melding. Het is essentieel om altijd de specifieke richtlijnen van uw lokale recyclagepark te volgen en, indien nodig, vooraf contact op te nemen om misverstanden en mogelijke boetes te voorkomen.

Het is van cruciaal belang om te onthouden dat de regels en beperkingen rondom asbestafvoer er zijn om uw veiligheid en die van anderen te waarborgen. Als u twijfelt over wat wel of niet mag, is het altijd beter om eerst navraag te doen of onze FAQ door te nemen. Laat niet hechtgebonden asbest altijd ophalen door erkende professionals om uw eigen veiligheid te garanderen.

Lees hier ook onze gids over asbest herkennen.

 

losgebonden asbest verzels

Enkele voorbeelden van asbest in niet gebonden vorm:

  • spuitasbest

  • asbestkoord (vaak bevestigd aan oude kachels)

  • isolatieplaten of vloerplaten van verwarmingsketels

  • asbestkarton

  • isolatie-gips

Hoe zit het met asbestvrije platen?

Het is belangrijk om te weten dat platen die vrij zijn van asbest doorgaans een NT (New Technology) kenmerk hebben, wat gegraveerd is in de plaat zelf. Ondanks dat deze platen geen asbest bevatten, is het essentieel om ze op dezelfde wijze te behandelen als platen die wel asbest bevatten.

Dit komt doordat ze sterk op elkaar lijken. Wanneer zo’n plaat breekt, is het NT-kenmerk niet meer zichtbaar, wat het onderscheid tussen asbestvrije en asbesthoudende stukken bemoeilijkt. Tijdens keuringen van asbestcontainers is dit verschil eveneens niet te onderscheiden.

Daarom is het van belang om te benadrukken dat asbestvrije platen niet bij het puin mogen worden gevoegd. Dit puin wordt vaak gebruikt als basis voor bijvoorbeeld wegenbouw. Indien een aannemer stukken tegenkomt die verdacht lijken op asbest, zal hij deze niet accepteren.

Hoeveel asbest mag naar het recyclagepark

Wanneer u asbest wil afleveren aan het containerpark kan dit niet zomaar in alle hoeveelheden. U bent steeds gebonden aan een vaste toegestane hoeveelheid. Wettelijk wordt er per gezin, per jaar een gratis hoeveelheid voorzien van 200kg hechtgebonden asbest.

Gaat u asbest aanbieden in het containerpark, dan mag u geen andere materialen meebrengen om een nauwkeurige weging te waarborgen. Heeft u meer dan 200 kg asbesthoudende materialen of heeft u verweerde asbest en niet hechtgebonden asbest, dan bent u verplicht van beroep te doen op een geregistreerde asbestinzamelaar om de materialen naar de aangewezen recyclageparken te brengen.

Wat kost het om in het recyclagepark asbest te leveren

Bij het aanleveren van asbest in uw recyclage park zijn een aantal verschillende kosten waar u rekening mee moet houden. Hieronder overlopen we de twee belangrijkste zaken om rekening mee te houden.

Kosten van het containerpark

U heeft recht op 1 m³ (één kubieke meter) gratis per gezin, per jaar. Hierna betaalt u € 50 euro per extra kubiek.

Kostprijs asbestzak

Om asbest aan te bieden bent u tevens verplicht om dit te transporteren in de daarvoor voorziene zakken. U kunt zakken aankopen bij de daarvoor voorziene instanties in uw gemeente. Onverpakt asbest wordt niet aanvaard.

De grootte en kostprijs van de zakken is afhankelijk van uw noden. Er zijn kleine zakken voor klein puin, een grote zak voor golfplaten en speciale zakken om containers te bedekken.

Asbest verpakken, transporteren en naar het recyclagepark brengen

Het correct verpakken en transporteren van asbest is cruciaal om de verspreiding van schadelijke vezels te voorkomen en om uzelf en anderen te beschermen. Asbest thuis verpakken vergt dus enige kennis zodat u, of een bevoegd professional, het asbest verpakt kunt transporteren.

Wanneer u asbesthoudende materialen naar het recyclagepark brengt, is het van belang dat deze zorgvuldig zijn ingepakt. Gebruik hiervoor speciale asbestzakken of asbest bigbags. Deze zijn specifiek ontworpen om asbestvezels veilig te containen. Zorg ervoor dat de zak of bigbag goed is afgesloten om elk risico van vezelverspreiding te minimaliseren.

Bij het transporteren van asbestafval is het raadzaam om de materialen nat te maken. Dit vermindert de kans dat asbestvezels in de lucht terechtkomen. Zorg er ook voor dat de verpakte asbestmaterialen stevig en veilig in uw voertuig zijn geplaatst om beweging en mogelijke beschadiging tijdens het transport te voorkomen.

Het is altijd een goed idee om vooraf contact op te nemen met uw lokale recyclagepark voor specifieke richtlijnen en advies over het verpakken en transporteren van asbest. Hou er ook rekening mee dat asbest in losse of niet hechtgebonden staat enkel door een gespecialiseerd bedrijf mag verwijderd worden.

OVAM richtlijnen omtrent het vervoeren en verwijderen van asbest.

Kies voor erkende asbestverwijderaars bij grote hoeveelheden.

Hoewel het mogelijk is om kleine hoeveelheden hechtgebonden asbest zelf te verwijderen en af te voeren, raden we sterk aan om voor grotere hoeveelheden een beroep te doen op erkende asbestverwijderaars.

Deze professionals beschikken over de nodige kennis, ervaring en uitrusting om asbest op een veilige en efficiënte manier te verwijderen. Ze zijn getraind om de risico’s te minimaliseren en zorgen voor een correcte afvoer en verwerking van het asbest afval. Bovendien zijn ze op de hoogte van de laatste regelgeving en richtlijnen omtrent asbestverwijdering.

Het inschakelen van een erkende asbestverwijderaar biedt niet alleen gemoedsrust, maar waarborgt ook de veiligheid van u, uw gezin en uw omgeving. Bij Keurdesk adviseren we altijd om voorzichtig te zijn en te kiezen voor expertise wanneer het gaat om een materiaal dat zoveel potentiële risico’s met zich meebrengt als asbest.

Enkele bronnen en bijkomende informatie:

 

Waar wij actief zijn

West-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen

    Antwerpen

    EPC Brugge

    EPC Gent

    EPC Aalst

    EPC Knokke

    EPC Antwerpen

    EPC Oostende

    EPC Kortrijk

    Benieuwd hoe een EPC te werk gaat, bekijk het hier.

    Het energieprestatiecertificaat is verplicht bij verkoop of verhuur. Daar kan je lezen hoe energiezuinig uw woning is.
    Vanaf nu toont het EPC ook tips om uw huis meer energiezuinig te maken.

    Andere interessante links over het EPC attest en de asbest keuring: