oktober 25, 2023

Asbest leien herkennen: Compleet overzicht

Asbestleien herkennen

In het verleden waren asbest leien dé keuze voor het bekleden van daken en gevels. Hun duurzaamheid, kostenefficiëntie en brandveiligheid maakten ze een favoriet onder bouwprofessionals.

Echter, de latere ontdekking van de gezondheidsrisico’s verbonden aan de schadelijke asbestvezels heeft het belang van het herkennen van deze leien benadrukt. In deze blog bekijken we alle zaken verbonden met asbestleien: hoe u ze kunt herkennen, waarom het essentieel is om dit te doen en wat de volgende stappen zijn als u vermoedt dat uw huis ze bevat.

Uw veiligheid en die van uw omgeving kan afhangen van de kennis die u hier opdoet. Lees dus verder en zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent.

Verschillende soorten leien

Leien hebben door de eeuwen heen een prominente rol gespeeld in de bouwsector, met name dankzij hun esthetiek en duurzaamheid. Maar het is belangrijk te beseffen dat niet alle leien gelijk zijn gemaakt. Ze kunnen grofweg worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: natuurlijke leien en kunstmatige leien.

Natuurlijke leien

Natuurlijke leien zijn, zoals de naam al aangeeft, direct afkomstig uit steengroeven en zijn gevormd door miljoenen jaren van geologische druk op klei en sediment. Deze leien zijn vooral bekend om hun duurzaamheid en natuurlijke uitstraling. Ze hebben een variëteit aan kleuren en patronen, afhankelijk van hun geografische oorsprong.

Kunstleien

Kunstmatige leien, aan de andere kant, zijn vervaardigd van materialen zoals vezelcement. Het was in deze categorie dat leien met asbest vroeger populair waren, vanwege hun versterkte eigenschappen.

Asbest werd toegevoegd om de duurzaamheid te verhogen en om ze brandbestendig te maken. Naast asbestleien zijn er ook andere types kunstmatige leien die geen asbest bevatten, maar wel zijn gemaakt voor specifieke eigenschappen zoals weerstand tegen weersinvloeden of eenvoudige installatie.

Het herkennen van het verschil tussen deze leien, en in het bijzonder het identificeren van asbestleien, is cruciaal. Dit niet alleen vanwege de esthetische en functionele kenmerken, maar vooral vanwege de gezondheidsimplicaties die asbest met zich mee kan brengen.

gebroken stukken asbest

5 tips voor leien met asbest herkennen

Het is essentieel voor de veiligheid van uw huis en gezondheid om asbesthoudende materialen te kunnen herkennen. Leien zijn hierop geen uitzondering. Hoewel een professionele inspectie altijd wordt aanbevolen, zijn er enkele indicatoren die u kunnen helpen om een eerste inschatting te maken.

Heeft u toch twijfels, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze asbestdeskundigen. Wij helpen u graag verder.

Datum van fabricage

Een van de meest duidelijke aanwijzingen is de datum waarop uw woning of het specifieke dak is gebouwd of gerenoveerd. Als dit vóór 2001 was, is de kans groter dat er asbesthoudende leien zijn gebruikt. Na deze datum werd de verkoop en het gebruik van asbest in veel landen verboden.

Vroeger werden asbest leien als standaard gebruikt. De kans dat uw dakbedekking asbest bevat is dus erg groot als de bouwdatum van het pand van voor 2001 dateert. Om asbesthoudende dakbedekking te verwijderen schakelt u steeds de hulp in van een erkende asbestverwijderaar in uw buurt.

Markeringen en merknaam

Sommige asbestleien of asbest golfplaten bevatten markeringen of een merknaam die kunnen wijzen op de aanwezigheid van asbest. Fabrikanten zoals Eternit produceerden vroeger asbesthoudende leien. Als u dergelijke markeringen tegenkomt, is het raadzaam om verder onderzoek te doen.

Als het om asbesthoudende leien gaat staat er steeds een markering op de leien of platen. De enoige indicatie dat er geen asbest aanwezig is in deze materialen is wanneer de marketing ‘NT’ bevat. Deze markering staat voor Nieuwe Toestand en geeft aan dat het gaat over asbestvrije leien.

Breuk lijnen herkennen

breuklijn-asbest-vezels-herkennen

Wanneer leien breken, hebben asbesthoudende leien vaak een zeer kenmerkende breuk. Als asbestleien breken vertonen ze een vezelige breuklijn, in tegenstelling tot natuurlijke leien die een schilferige breuk hebben met scherpe randen. Dit vezelige uiterlijk is te wijten aan de asbestvezels binnenin de lei.

Dat asbestvezels schadelijk zijn is geen nieuws meer, maar hou hier ook rekening mee bij het controleren. Draag steeds beschermende kledij om potentieel asbesthoudend materiaal te controleren. Enkel zo kunt u uw eigen veiligheid garanderen.

Zichtbare asbestvezels

In sommige gevallen, vooral bij veroudering of slijtage, kunnen de asbestvezels aan de oppervlakte van de leien zichtbaar worden. Deze vezels zijn microscopisch klein en kunnen loslaten, wat een direct gezondheidsrisico vormt. Als u vermoedt dat er dergelijke asbestvezels vrijkomen, is het belangrijk om direct professionele hulp in te schakelen.

Vlamtest voor asbestleien

Hoewel deze test met voorzichtigheid moet worden uitgevoerd, kunnen asbesthoudende materialen niet gemakkelijk worden verbrand. Ga voorzichtig met de vlam langs de loskomende vezels. Als de vezels beginnen gloeien hebben we het waarschijnlijk over asbest, worden ze vernietigd dan gaat het om andere vezels.

Deze vlamtest voor asbest is niet waterdicht en geeft nooit een garantie, dus asbest verwijderen doet u altijd op de aangewezen manier. Wilt u zeker zijn dat het gaat over asbest dan is een laboanalyse de enige oplossing. Maar als goede eerste indicator, kunt u asbest herkennen met de vlamtest.

Asbestleien kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid

Enkele van de gezondheidsrisico’s geassocieerd met inademen van schadelijke asbesthoudende vezels zijn:

 • Asbestose: Een chronische longaandoening veroorzaakt door het inademen van asbestvezels, wat leidt tot littekenvorming in de longen en ademhalingsproblemen.
 • Mesothelioom: Een zeldzame vorm van kanker die de bekleding van de longen, borstholte en buikholte aantast. Deze vorm van kanker is specifiek gelinkt aan asbestblootstelling.
 • Longkanker: Mensen die zijn blootgesteld aan asbest hebben een verhoogd risico op longkanker, vooral als ze ook roken.

De risico’s van asbestleien komen vooral naar voren bij veroudering, slijtage of wanneer ze worden gebroken, gezaagd of op een andere manier worden bewerkt, waardoor de vezels kunnen vrijkomen. Het is daarom essentieel om zeer voorzichtig te zijn bij het hanteren of renoveren van daken of gevels die mogelijk asbestleien bevatten.

Neem de nodige voorzorgsmaatregelen

Wanneer u risicovolle zaken wilt controleren of verwijderen is het altijd belangrijk uszelf te beschermen tegen deze schadelijke stof. Ook naar uw omgeving toe is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Als de vezels in uw omgeving terecht komen kunnen voorbijgangers en aanwezigen zonder het te weten schadelijke stoffen inademen.

Asbestleien verwijderen

Wanneer u het asbesthoudende dak wilt verwijderen is dit geen alledaagse klus. Het vereist nauwgezette aandacht en een specifieke aanpak om een asbest dak, al dan niet in slechte staat, te verwijderen.

Asbest leien verwijderen laat u altijd doen door een erkende asbestverwijderaar. Zij nemen de nodige voorzorgen om uw asbestleien dak aan te pakken op een veilige en efficiënte manier. Zo kunnen er geen schadelijke zaken in uw omgeving terechtkomen.

Zelf uw asbesthoudende leien verwijderen is bij wet verboden. De Vlaamse Regering heeft strikte voorschriften wanneer het over asbest gaat. Zeker als het gaat over losgebonden asbest of een soort hecht gebonden asbest die in slechte staat verkeren.

Bij twijfel is uw eerste stap altijd contact opnemen met een asbestprofessional.

Kosten voor het verwijderen van asbesthoudende leien

De kosten voor het verwijderen van asbesthoudende leien variëren sterk en zijn afhankelijk van de oppervlakte en de locatie. De bereikbaarheid van het pand speelt eveneens een rol; een goed toegankelijke locatie kan de kosten drukken. Voor een accurate inschatting is het raadzaam een offerte aan te vragen bij een gespecialiseerd bedrijf, dat na inspectie een gedetailleerde prijsopgave kan bieden.

Vraag een asbestattest aan om uw huidige stand van zaken te kennen

Het herkennen en omgaan met asbest is een serieuze aangelegenheid, en de beste manier om de aanwezigheid en toestand van asbest in uw pand te bevestigen, is door een officieel asbestattest aan te vragen.

Een asbestattest geeft niet alleen duidelijkheid over de aanwezigheid van asbest, maar ook over de conditie ervan. Hierdoor kunt u weloverwogen beslissingen nemen over eventuele verwijderingsacties en de veiligheid van uw omgeving waarborgen. Neem vandaag nog contact met ons op en zorg voor een veilige en gezonde woon- of werkomgeving.

Veelgestelde vragen

Mag ik een dak met asbest ontmossen?

Nee, als uw dak asbest bevat, is het verboden om uw dak te ontmossen. Een dak ontmossen heeft namelijk het risico om schadelijke vezels los te maken waardoor u en uw omgeving in gevaar lopen. Als u uw leien dak wenst te ontmossen is het dus van groot belang om eerst vast te stellen over welk type leien het gaat voor u aan de slag gaat.

Mag ik zonnepanelen plaatsen op een asbest dak?

Nee, u mag geen zonnepanelen plaatsen op een asbest dak. Wanneer uw leien of golfplaten asbestvezels bevatten loopt u risico voor uw gezondheid en uw omgeving. Dit komt voornamelijk door de manier waarop zonnepanelen bevestigd worden om daken. Hiervoor moet er geboord worden, wat stof veroorzaakt. Als u zonnepanelen wenst te plaatsen zult u eerst uw asbestdak moeten verwijderen.

Waar wij actief zijn

West-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen

  Antwerpen

  EPC Brugge

  EPC Gent

  EPC Aalst

  EPC Knokke

  EPC Antwerpen

  EPC Oostende

  EPC Kortrijk

  Benieuwd hoe een EPC te werk gaat, bekijk het hier.

  Het energieprestatiecertificaat is verplicht bij verkoop of verhuur. Daar kan je lezen hoe energiezuinig uw woning is.
  Vanaf nu toont het EPC ook tips om uw huis meer energiezuinig te maken.

  Andere interessante links over het EPC attest en de asbest keuring: