november 21, 2023

Asbest platen en golfplaten

asbest dak met golfplaten

In de aderen van oude gebouwen en structuren schuilt vaak een stille nalatenschap van het industriële tijdperk: asbest. Eens geroemd om zijn veelzijdigheid en vuurbestendige eigenschappen, is asbest nu berucht om zijn gezondheidsrisico’s.

Deze blog gaat dieper in op asbest golfplaten. We bekijken de verborgen gevaren, bieden inzicht in de herkenning en verwijdering ervan en verkennen de ondersteuning die beschikbaar is voor degenen die geconfronteerd worden met deze erfenis.

Bereid u voor op een diepgaande blik op een materiaal dat eens als wondermiddel werd beschouwd, maar nu een legacy van voorzichtigheid en verantwoordelijkheid met zich meedraagt.

Gebruik van asbest in platen

Asbest werd decennialang toegejuicht als wondermateriaal in de bouwsector. De vezels, zowel flexibel als sterk, werden vaak vermengd met cement om asbesttoepassingen te creëren die gebruikt werden in alles van dakbedekking, gevelbekleding dichting en hechting.

Deze platen boden ongeëvenaarde brandweerstand en isolatie tegen een betaalbare prijs. Echter, terwijl de platen weer en wind trotseerden, werd de keerzijde van asbest geleidelijk aan onthuld: een risico voor de volksgezondheid dat niet langer genegeerd kon worden.

Verschillende soorten asbest

Asbest is niet één enkele stof, maar een verzamelnaam voor zes natuurlijk voorkomende mineralen, elk met unieke eigenschappen. De meest voorkomende zijn chrysotiel, amosiet en crocidoliet, vaak respectievelijk aangeduid als ‘wit’, ‘bruin’ en ‘blauw’ asbest.

Elk type heeft verschillende toepassingen gehad, en hoewel alle vormen van asbest gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, worden sommige, zoals crocidoliet, beschouwd als gevaarlijker vanwege hun fijnere en scherpere vezels.

Daarnaast maken we ook een onderscheid tussen hechtgebonden asbest en niet hechtgebonden of losgebonden asbest. Bij hechtgebonden asbest toepassingen zitten de schadelijke vezels vast. Deze toepassingen zijn niet gevaarlijk tenzij deze in slechte staat zijn. Losgebonden toepassingen bevatten losse vezels en zijn een groter risico voor uw gezondheid doordat ze asbestvezels vrijgeven die u kunt inademen.

Asbest golfplaten herkennen

Asbestattest {Antwerpen}

Het herkennen van asbest golfplaten vereist een scherp oog en enige kennis. Vaak vindt u ze op oudere schuren en garages, herkenbaar aan hun golvende patroon. Om ze te herkennen zijn er een aantal mogelijkheden:

 • Bouwjaar en fabricage: Is de golfplaat gemaakt voor 2001 dan is het goed om voorzichtig te zijn. Het risico bestaat dat er asbest aanwezig is.
 • Codering of markering: Op de golfplaten is een markering toegevoegd. Lees je op de plaat AT, NF of CAF dan hebben we het over asbesthoudende toepassingen. Staat er NT op de plaat, dan bevat deze geen asbest.
 • Structuur: Golfplaten met een honingraatstructuur aan de boven of onderzijde zullen in de meeste gevallen ook asbestvezels bevatten.
 • Vezelstructuur: Bij breuk of wanneer de platen er verweerd uitzien kunt u vaak losse vezels zien met het blote oog. Om met meer zekerheid te kunnen oordelen kunt u de vlamtest uitvoeren om te zien of het effectief over asbestvezels gaat. Gaan deze vezels enkel groeien dan is het asbest, worden ze vernietigd dan gaat het over een andere stof.

Ze kunnen een verweerd uiterlijk hebben en soms doorboord zijn met kleine, verroeste nagels die ze op hun plaats houden. In veel gevallen zullen de platen een soort stoffige of vezelige textuur vertonen als ze beschadigd zijn. Bij twijfel is het altijd raadzaam een professional in te schakelen voor bevestiging.

Asbest herkennen is een belangrijke factor voor uw gezondheid. Lees ook onze artikelen over asbestleien herkennen en asbest herkennen in pleisterwerk en muren.

Verwijderen van asbesthoudende materialen

De verwijdering van asbesthoudende materialen is een gereguleerde procedure die strikte veiligheidsprotocollen vereist. Het is essentieel om erkende asbestverwijderaar in te schakelen die uitgerust zijn met de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen en de capaciteit hebben om de ruimte adequaat te isoleren, de asbesthoudende materialen veilig te verwijderen en te zorgen voor correcte afvoer volgens de milieuwetgeving.

Voor kleine hoeveelheden kunt u zelf aan de slag gaan met het verwijderen van asbest en deze afvoeren naar het containerpark.

Zelf asbest verwijderen

Hoewel het ten zeerste afgeraden wordt, is in sommige gevallen zelf asbest verwijderen toegestaan. Dit is afhankelijk van de lokale wetgeving en meestal beperkt tot kleine hoeveelheden. Echter, zelfs dan is het cruciaal om gedetailleerde richtlijnen te volgen voor veiligheid en correcte afvoer om blootstelling en risico’s te minimaliseren.

Premies voor het verwijderen van asbesthoudende materialen

Om de verwijdering van asbest te stimuleren, zijn er in sommige regio’s premies en subsidies beschikbaar van de Vlaamse Regering. Deze financiële tegemoetkomingen zijn bedoeld om eigenaren van gebouwen aan te moedigen om veilige sanering te ondernemen, en zo bij te dragen aan een gezondere leefomgeving en het verminderen van de publieke blootstelling aan asbestvezels.

Bekijk hier een overzicht van alle Vlaamse premies voor asbestverwijdering.

Eternit golfplaten

Eternit is een merknaam die synoniem is geworden met golfplaten, inclusief die met asbest. Hoewel moderne Eternit platen asbestvrij zijn, bevatten oudere versies vaak wel asbestvezels.

Het is belangrijk om erop te wijzen dat het merk zelf niet het risico draagt, maar de specifieke oude producten die asbest bevatten. Vandaag de dag zijn Eternit golfplaten nog steeds kwalitatief en bestand tegen agressieve invloeden met minimale condens. Een goed voorbeeld hiervan is de Eternit ecolor vezelcement golfplaat met een ademend karakter en minimale condens, roestvrij en vochtbestendig.

Gevolgen van asbest houdende materialen in uw omgeving

De gezondheidsgevolgen van blootstelling aan asbestvezels zijn ernstig en kunnen lang na de blootstelling optreden. Aandoeningen zoals asbestose, longkanker en mesothelioom zijn allemaal gelinkt aan asbest.

Bovendien kan de aanwezigheid van asbest in gebouwen leiden tot langdurige milieuschade als het niet correct wordt beheerd en verwijderd.

Vraag een asbestkeuring aan bij Keurdesk

Een asbestkeuring is een professionele evaluatie van de aanwezigheid en staat van asbesthoudende materialen in een structuur. Bij Keurdesk bieden we gedetailleerde inspecties uitgevoerd door gecertificeerde specialisten, die zorgen voor nauwkeurige beoordelingen en advies voor het veilig omgaan met asbest in uw eigendom. Vraag hier uw asbestattest aan of bereken de prijs voor uw woning.

Conclusie

De erfenis van asbest is een complex probleem dat een zorgvuldige aanpak vereist. Door inzicht te krijgen in de aard, risico’s en juiste procedures voor het omgaan met asbest, kunt u weloverwogen beslissingen nemen die uw gezondheid en die van uw omgeving beschermen. Onthoud dat bij asbest voorkomen steeds beter is dan genezen, en aarzel niet om professionals in te schakelen wanneer nodig.

Waar wij actief zijn

West-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen

  Antwerpen

  EPC Brugge

  EPC Gent

  EPC Aalst

  EPC Knokke

  EPC Antwerpen

  EPC Oostende

  EPC Kortrijk

  Benieuwd hoe een EPC te werk gaat, bekijk het hier.

  Het energieprestatiecertificaat is verplicht bij verkoop of verhuur. Daar kan je lezen hoe energiezuinig uw woning is.
  Vanaf nu toont het EPC ook tips om uw huis meer energiezuinig te maken.

  Andere interessante links over het EPC attest en de asbest keuring: