Het berekenen van de bewoonbare oppervlakte van een pand is belangrijk voor verschillende redenen. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen hoeveel ruimte je hebt om meubels te plaatsen of hoeveel huur of verkoopprijs je kunt vragen voor een woning. In deze gids leggen we stap voor stap uit hoe je de bewoonbare oppervlakte van een pand kunt berekenen. We geven tips voor het nauwkeurig meten van de ruimtes en verwijzen naar andere bronnen waar je meer informatie kunt vinden. Aan het einde van de gids vind je een call-to-action waarmee je direct aan de slag kunt gaan met het berekenen van de bewoonbare oppervlakte.
Wat is bewoonbare oppervlakte?
Er bestaat geen algemene of juridisch sluitende definitie van bewoonbare ruimtes, wat leidt tot discussie over wat wel en niet meetelt als bewoonbare oppervlakte.
Alle ruimtes die effectief gebruikt kunnen worden, zoals slaapkamers, bergingen, hobbykamers, kelders en garages, maken deel uit van de bewoonbare oppervlakte. Dit geldt ook voor douches, baden en andere vaste toestellen.
Ruimtes die niet meetellen als bewoonbare oppervlakte zijn onder andere:
- kruipruimtes
- trappen
- ingebouwde kasten (tenzij het een inloopdressing is)
- onbereikbare zolders (zonder trap)
- parkeerruimtes.
Bij de verkoop van een woning is de bewoonbare oppervlakte een belangrijke factor om de verkoopprijs te bepalen. Het is aan te raden om de oppervlaktes af te ronden naar boven om een rond getal te krijgen per ruimte, wat het voor de koper makkelijker maakt om een beeld te vormen van de grootte van de kamers.
Hoe bereken je de woonoppervlakte?
De oppervlakte van elke ruimte bereken je door de lengte en breedte op te meten en deze met elkaar te vermenigvuldigen. Als je de oppervlakte van alle ruimtes hebt berekend, kun je deze optellen om de totale woonoppervlakte te krijgen.
Je kunt ook gebruikmaken van speciale software of formules om de woonoppervlakte te berekenen. Houd wel rekening met de volgende punten:
- Daken, trappen en muren die niet meetellen voor de bewoonbare oppervlakte, moeten niet meegerekend worden.
- Zorg ervoor dat je de afmetingen op de juiste manier opmeet, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een meetlint of lasermeter.
Voorbeeld: De bewoonbare oppervlakte van de bovenverdieping berekenen
- Slaapkamer van 4m breed en 3m lang (4m x 3m) = 12m2
- Kinderslaapkamer van 3m breed en 3m lang (3m x 3m) = 9m2
- Badkamer van 1,5m breed en 3m lang (1,5m x 3m) = 4,5m2
- Gang van 1,5m breed en 4,5m lang (1,5m x 4,5m2) = 6,75m2
De totale oppervlakte bedraagt 12m2 + 9m2 + 4,5m2 + 6,75 = 32,25m2.
Hoe de bouwoppervlakte en oppervlakte van je perceel berekenen?
Een perceel is een stuk grond waarop je huis gebouwd is en waar je volledig eigenaar van bent. Als een deel van je grond in bezit is van iemand anders, zijn er twee percelen. Percelen worden geregistreerd bij het kadaster, waarbij ze een uniek kenmerk krijgen: een kadastrale aanduiding.
Je kunt de totale oppervlakte van je perceel eenvoudig opmeten, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een rolmeter of door online opmeten via websites zoals CADGIS. Hier kan je het Belgische kadastrale percelenplan raadplegen en zelfs een afdruk maken door je adres in te geven en de tools te selecteren. Zo kun je eenvoudig de oppervlakte van je perceel, de breedte van je gevel, tuin, garage, enz. opmeten. De federale en Vlaamse overheid houden informatie bij over alle percelen, inclusief de afmetingen.