Hoe kan je je EPC verlagen?
Wilt u uw EPC-waarde verlagen? Dat is een goed idee, gezien hoe hoger de EPC-waarde, hoe meer energie uw huis verbruikt, waardoor het moeilijker wordt om uw huis te verkopen en de elektriciteitsfactuur natuurlijk hoger is. Gelukkig kunnen EPC-waarden door enkele maatregelen worden verlaagd.
1. Dakisolatie
Warmte zal in huis stijgen, dus het is waarschijnlijk dat het via je dak ontsnapt. In een goed geïsoleerde woning is minder verwarming nodig. Een snelle en relatief goedkope aanpassing om de EPC-waarde te verlagen is het isoleren van het dak. Isolatie is eenvoudig zelf aan te brengen. Op 1 januari 2015 is de dakisolatienorm in werking getreden. De norm bepaalt dat alle zelfstandige woningen in Vlaanderen over de nodige dakisolatie moeten beschikken, of het nu gaat om een eengezinswoning, een appartement of een studio. Voor kamers en daken kleiner dan 2m² geldt deze verplichting niet.
De dakisolatienorm staat al sinds 2013 in het technisch verslag voor zelfstandige woningen, maar trad pas in werking op 1 januari 2015. Het ontbreken van dakisolatie in een gecontroleerde woning werd vanaf dan als een gebrek gequoteerd. Vraag zeker naar de premies voor dakisolatie die u mogelijk ontvangt.
2. Beglazing deuren en ramen
Deuren en ramen in oudere woningen zijn vaak slecht geïsoleerd. Daarom zijn de EPC-waarden van oudere huizen meestal erg hoog. Vanaf 2020 moeten ramen in alle (huur)woningen minimaal dubbele beglazing hebben, en in sommige gevallen zelfs een premie als er hoogrendementsbeglazing wordt geplaatst. Denk ook aan de omlijsting van ramen en/of deuren. Sommige houtsoorten laten bijvoorbeeld meer energie door dan aluminium frames van de vorige generatie.
3. Buitenmuurisolatie
Een goede isolatie van uw buitenmuren kan de EPC-waarde van uw woning tot 30% verlagen! Buitenisolatie heeft een grotere impact op de EPC-scores dan nieuwe deuren en ramen, maar vereist meer ingrijpende renovatiewerkzaamheden. Dus wanneer u dit start, heeft u voldoende tijd, bewustzijn en budget nodig. Maar weet dat er ook renovatiepremies zijn die een deel van de isolatie-investering kunnen terugbetalen.
4. Verwarmingsketel
De meest voor de hand liggende optie is het vervangen van een verouderde verwarmingsketel. Vervang je je oude door een condensatieketel, dan bespaar je al snel 10% tot 30%. Dergelijke ketels kosten natuurlijk wat geld, gemiddeld betaal je 4500 euro voor condensatieketels op gas en 6500 euro voor condensatieketels op olie. De impact op je energierekening zorgt ervoor dat je op dit vlak elk jaar flink wat bespaart. In sommige gevallen kunt u zelfs een premie vragen.
Andere stappen
Zoals hierboven vermeld, heb je je grootste aanpassing thuis al gedaan, maar wil je een stap verder gaan? Dan zijn de volgende extra features wellicht de moeite waard voor jou:
- Vloerisolatie: Zo absorbeer je warmteverlies via de vloer.
Al ligt het niet voor de hand om de vloer te isoleren tijdens renovaties. Ofwel moet de vloer worden uitgegraven of moet het vloerniveau worden verhoogd. Vloerisolatie brengt in ieder geval hoge kosten met zich mee. - Zonnepanelen: Deze hebben een gunstig effect op de EPC-waarde. Je gebruikt immers direct licht van de zon om energie op te wekken.
- Zonneboilers: Ook dit heeft een positief effect op de EPC-waarde van uw woning. U gebruikt immers zonnestraling om warm water op te wekken. De beste resultaten worden natuurlijk bereikt door verbeteringen van verschillende verliestermen te combineren. Zo is een combinatie van dakisolatie en vervanging van oude ramen en deuren een goed begin!