juli 12, 2023

Het asbestattest en de invloed op de woningwaarde

In het verleden was asbest een veelgebruikt bouwmateriaal, geliefd om zijn brandbestendigheid, isolatievermogen en duurzaamheid. Echter, nu is het algemeen bekend dat blootstelling aan asbest ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, waaronder asbestose en mesothelioom. Dit heeft geleid tot strenge regelgeving rondom de aanwezigheid en verwijdering van asbest in gebouwen, met name in woonhuizen.

Een van de documenten die hieruit voortvloeien is het asbestattest, dat sinds 2022 in Vlaanderen verplicht is bij de verkoop van woningen en gebouwen die voor 2001 zijn gebouwd. Maar welke impact heeft dit asbestattest eigenlijk op de waarde van een woning?

Het asbestattest uitgelegd

Het asbestattest is een officieel document dat informatie verschaft over de aanwezigheid van asbest in een woning. Het omvat details zoals het soort asbest, de locatie en de staat van het asbest. Dit document speelt een belangrijke rol in de verkoop van een woning, omdat het kopers inzicht geeft in eventuele toekomstige saneringskosten en gezondheidsrisico’s.

Impact op de woningwaarde

Het spreekt voor zich dat de aanwezigheid van asbest een grote invloed kan hebben op de woningwaarde. Asbestverwijdering kan een kostbare en tijdrovende zaak zijn, wat een impact kan hebben op zowel de verkoopprijs als de verkoopbaarheid van de woning.

Als de woning asbest bevat dat veilig ingekapseld is en geen onmiddellijk risico vormt, kan het zijn dat de waarde van de woning niet enorm wordt beïnvloed. Echter, als het asbestattest aantoont dat er asbest aanwezig is dat dringend moet worden verwijderd, kan dit leiden tot een aanzienlijke waardedaling van de woning.

Onderhandelen met het asbestattest

Het is belangrijk dat kopers en verkopers open en eerlijk communiceren over het asbestattest en de mogelijke kosten en risico’s die ermee gepaard gaan.

Openheid en Transparantie

Het begint allemaal met openheid en transparantie. Door het asbestattest vooraf te delen, kun je als verkoper aantonen dat je niets te verbergen hebt. Dit creëert een klimaat van vertrouwen tussen jou en de potentiële koper. Bovendien geeft het je de mogelijkheid om het gesprek te sturen en je bereidheid te tonen om samen naar oplossingen te zoeken.

Voorbereiding op Asbestverwijdering

Als het asbestattest aantoont dat er asbest aanwezig is dat verwijderd moet worden, kun je als verkoper een offerte voor asbestverwijdering aanvragen. Door dit te doen, kun je een duidelijk beeld geven van de kosten die de verwijdering met zich meebrengt. Dit kan helpen om potentiële kopers gerust te stellen dat de prijs van de woning rekening houdt met deze kosten, zonder dat ze zelf offertes hoeven aan te vragen.

Asbestverwijdering als Investering

Afhankelijk van de situatie kun je overwegen om het asbest zelf te laten verwijderen voor de verkoop. Dit kan de waarde van je woning aanzienlijk verhogen, aangezien het de koper een veilige en asbestvrije woning biedt. Bovendien kan dit de verkoop versnellen, aangezien kopers zich geen zorgen hoeven te maken over de extra moeite en tijd die nodig is voor asbestverwijdering.

Conclusie

Het asbestattest speelt een belangrijke rol in de vastgoedwereld en heeft een aanzienlijke invloed op de woningwaarde. Hoewel de aanwezigheid van asbest de waarde van een woning kan verlagen, biedt het ook een kans voor zowel kopers als verkopers om te onderhandelen en de beste deal te sluiten. Het asbestattest is dus niet alleen een noodzaak voor de gezondheid en veiligheid, maar ook een belangrijk instrument in de vastgoedmarkt.

Waar wij actief zijn

West-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen

  Antwerpen

  EPC Brugge

  EPC Gent

  EPC Aalst

  EPC Knokke

  EPC Antwerpen

  EPC Oostende

  EPC Kortrijk

  Benieuwd hoe een EPC te werk gaat, bekijk het hier.

  Het energieprestatiecertificaat is verplicht bij verkoop of verhuur. Daar kan je lezen hoe energiezuinig uw woning is.
  Vanaf nu toont het EPC ook tips om uw huis meer energiezuinig te maken.

  Andere interessante links over het EPC attest en de asbest keuring: