augustus 25, 2022

Tips om energie te besparen

Energie besparen - EPC

Introductie

Aangezien de energieprijzen stijgen, is het belangrijker dan ooit om kostenefficiënt met uw energieverbruik om te gaan. Gelukkig er zijn genoeg eenvoudige manieren waarop u geld kunt besparen door uw gewoonten in huis te veranderen. Hier volgen enkele tips:

Gebruik een slimme meter om te controleren welke apparaten de meeste energie verbruiken

Als u dit nog niet hebt gedaan, kunt u overwegen een slimme meter aan te schaffen. Een slimme meter is een apparaat dat uw energieverbruik registreert en kan worden gebruikt om uw energieverbruik te monitoren. Dit kan u helpen geld te besparen door u te helpen begrijpen hoeveel elektriciteit uw huishouden verbruikt. Hierdoor kunt u de correcte beslissingen nemen over hoe en wanneer u apparaten, die veel energie verbruiken, gebruikt.

Het is aangetoond door studies dat slimme meters de energierekening van een huishouden met ongeveer 10% kunnen doen dalen, dus ze zijn het overwegen zeker waard als ze in uw regio beschikbaar zijn.

Controleer of uw woning goed geïsoleerd is

Er zijn veel manieren om energie te besparen, maar isolatie is de meest effectieve. Isolatie is een materiaal dat warmteverlies of -winst in uw huis voorkomt. Een goed voorbeeld van isolatie is glasvezel, glasvezel werkt door kleine luchtzakjes op te sluiten in de vezels en te voorkomen dat warmte ontsnapt via deze vezels.

Er zijn ook andere soorten isolatie die niet zozeer gebruik maken van materialen als glasvezel of cellulose, maar van de ruimte tussen twee materialen, zoals luchtruimtes tussen muren, vloeren en plafonds. Deze isolaties verminderen de convectievestromen (beweging) in de constructie, waardoor warmte verloren gaat door geleiding (direct contact).

Vervang uw oude koelkast met vriesvak door een nieuw efficiënt model

U kunt energie besparen door een nieuwe, efficiëntere koelkast en vriesvak te kopen.

 • Hoeveel verbruikt uw huidige koelkast met vriesvak?

Ga naar de website van de united consumers en controleer welk energielabel uw koelkast geeft om te weten te komen hoeveel energie uw huidige model verbruikt. U krijgt ook tips over hoe u het energieverbruik kunt verminderen.

Doe de lichten uit

 • Doe de lichten uit als u ze niet gebruikt.
 • Gebruik een timer om de lichten voor u aan en uit te doen.
 • Gebruik natuurlijk licht in plaats van kunstlicht, indien mogelijk.

Door deze tips op te volgen, kunt u heel wat energie besparen!

U kunt energie en geld besparen door over te schakelen op LED-verlichting.

U kunt energie en geld besparen door over te schakelen op LED-lampen. Deze hebben een gemiddelde levensduur tot 20.000 uur en verbruiken ongeveer 75% minder elektriciteit dan traditionele gloeilampen.

Overweeg ook het gebruik van dimschakelaars en bewegingssensoren voor verlichting in ruimten waar u niet altijd volle lichtsterkte nodig hebt, zoals gangen of trappenhuizen.

Laat uw verwarmingsketel elk jaar nakijken

Als u een boiler op gas hebt, moet deze elk jaar een onderhoudsbeurt krijgen. Als uw boiler jarenlang verwaarloosd is en vol zit met smurrie en dode beestjes (en wie weet wat nog meer), dan kunt u problemen verwachten wanneer u uw huis efficiënter probeert te verwarmen!

Overschakelen naar centrale verwarming op gas

 • Centrale verwarming op gas is efficiënter dan elektrische centrale verwarming.
 • Centrale verwarming op gas is goedkoper dan elektrische centrale verwarming.
 • Centrale verwarming op gas is schoner dan elektrische centrale verwarming.
 • Centrale verwarming op gas is betrouwbaarder dan elektrische centrale verwarming, omdat het niet wordt beïnvloed door stroomuitval, in tegenstelling tot elektrische kachels die afhankelijk zijn van elektriciteit en niet kunnen werken als de stroom uitvalt!

Uw EPC is een indicatie van het verbruik

Een EPC attest is slechts een indicatie van energiepeil. Het echte verbruik van een woning kan nog steeds sterk verschillen per gezin. Daarom dat deze tips ook bij een slechtere EPC keuring nuttig kunnen zijn.

Waar wij actief zijn

West-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen

  Antwerpen

  EPC Brugge

  EPC Gent

  EPC Aalst

  EPC Knokke

  EPC Antwerpen

  EPC Oostende

  EPC Kortrijk

  Benieuwd hoe een EPC te werk gaat, bekijk het hier.

  Het energieprestatiecertificaat is verplicht bij verkoop of verhuur. Daar kan je lezen hoe energiezuinig uw woning is.
  Vanaf nu toont het EPC ook tips om uw huis meer energiezuinig te maken.

  Andere interessante links over het EPC attest en de asbest keuring: