augustus 20, 2022

Wat is een goede EPC waarde?

goede epc waarde

Welke factoren bepalen de EPC-waarde bij het opstellen van een Energie Prestatie Certificaat? Dit zijn de belangrijkste voor een goede EPC waarde:

 • Bouwjaar van het huis
 • Woningtype Type
 • Verwarmingstype
 • Isolatie

Bouwjaar van het huis

In de jaren zeventig geloofde men dat het installeren van isolatie in huizen de norm was geworden. Vanaf dit moment wordt bij het bepalen van de EPC-waarde ook rekening gehouden met het bouwjaar van de woning. Energie verlaat je huis langs alle vrijstaande oppervlakken: muren, daken, ramen, vloeren. Energiecertificaten worden dus direct (negatief) beïnvloed door deze verliesgebieden. Daarom hebben eengezinswoningen, afgezien van andere factoren, hogere EPC-scores dan herenhuizen.

Wat is een goede EPC-waarde per woningtype

Als uw woning onder deze limieten zit, kunnen we spreken van zeer goede energieprestatiecertificaten!

 • Appartementen <100
 • Herenhuis <150
 • Open gebouw <200

Type verwarming

Het type verwarming speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de EPC-waarde. Waar vroeger elektrisch verwarmen sterk werd aanbevolen, weet men nu beter. De EPC waarde van een woning met elektrice verwarming kan twee keer zoveel zijn als een woning verwarmen met een gasketel. Daarom is het gebruik van een gasboiler om uw huis te verwarmen de beste oplossing om het energieverbruik te verminderen. Hierbij maken we onderscheid tussen condensatieketels met het hoogste rendement en HR+ ketels met een iets lager rendement. Een condensatieketel combineren met vloerverwarming verlaagt de waarde nog meer dan een combinatie met een radiator.

Isolatie voor een goede epc waarde

Isolatie betekent elke vorm van isolatie in uw huis, zoals onder het dak, de vloer, muren… Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe lager het energieprestatiecertificaat. Opgelet! Alle energie-efficiëntiemaatregelen in huis moeten altijd worden ondersteund met goed bewijs. Energieprofessionals die EPC-waarden bepalen, kunnen hier geen rekening mee houden als ze het niet direct kunnen waarnemen of via factuur kunnen bepalen.

Waar wij actief zijn

West-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen

  Antwerpen

  EPC Brugge

  EPC Gent

  EPC Aalst

  EPC Knokke

  EPC Antwerpen

  EPC Oostende

  EPC Kortrijk

  Benieuwd hoe een EPC te werk gaat, bekijk het hier.

  Het energieprestatiecertificaat is verplicht bij verkoop of verhuur. Daar kan je lezen hoe energiezuinig uw woning is.
  Vanaf nu toont het EPC ook tips om uw huis meer energiezuinig te maken.

  Andere interessante links over het EPC attest en de asbest keuring: