EPC niet-residentieel aanvragen.

Vanaf 1 januari 2025 moeten gebouweenheden met een bruikbare vloeroppervlakte vanaf 1.000 m² een EPC voor niet-residentiële gebouwen hebben

EPC niet residentieel aanvragen
E

EPC NR Label

Het label wordt bepaald op basis van het gemeten aandeel hernieuwbare energie  ten opzichte van het totale energieverbruik.

E

EPC score

De energiescore is gebaseerd op een theoretische berekening van de energieprestatie. 

E

Score vs Label

De energiescore zal steeds gekoppeld zijn aan één gebouweenheid, terwijl het label aan meerdere eenheden kan toegekend worden.

EPC niet-residentieel prijs

De prijs voor een EPC NR wordt vooral bepaald door de bruikbare vloeroppervlakte.

Contacteer ons voor een gratis offerte.

EPC NR

EPC verplichting 

2023

  • 1 januari tot 30 april: Verplichting van het EPC niet residiëntele gebouw bij verkoop, erfpacht, opstalrecht, of het aangaan van een nieuw huurcontract voor niet-residentiële gebouweenheden.
  • Vanaf 1 mei: Uitbreiding van de EPC NR verplichting naar alle notariële overdrachten in volle eigendom.

2024

  • 1 januari: Alle grote eenheden van publieke en overheidsgebouwen moeten voorzien zijn van een EPC voor niet-residentiële gebouwen. Voor publieke gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan 250m² geldt tevens een uithangplicht van het EPC.

2025

  • 1 januari: Elke grote niet-residentiële gebouweenheid met een bruikbare vloeroppervlakte van 1000 m² of meer moet beschikken over een EPC NR, ongeacht of er sprake is van verkoop of verhuur.

2026

  • 1 januari: Alle grote niet-residentiële gebouweenheden met een bruikbare vloeroppervlakte kleiner dan 1000 m² moeten eveneens voorzien zijn van een EPC NR, onafhankelijk van verkoop of verhuur.

2028

  • 1 januari: Alle grote eenheden van publieke gebouwen en overheidsgebouwen (met uitzondering van gemeenschapsonderwijs en gesubsidieerd onderwijs) moeten niet alleen over een geldig EPC NR beschikken, maar dit moet ook aantonen dat er minimaal een label E behaald wordt.

2030

  • 1 januari: Elke grote niet-residentiële eenheid moet over een geldig EPC NR beschikken dat aantoont dat er minimaal een label E behaald wordt.

Uitzonderingen en Aanvullende Notities:

  • Voor gebouwen waarvoor een sloopvergunning is verleend, geldt een uitzondering op de algemene EPC-verplichting. Deze gebouwen hoeven niet te voldoen aan de EPC-plicht mits de eigenaar dit meldt en binnen vijf jaar bewijst dat de sloopwerken zijn voltooid. Deze uitzondering is niet van toepassing bij overdracht.

Waarom een EPC voor niet residentiële gebouwen?

Vanaf 1 januari 2023 is het EPC voor niet residentiële gebouwen (Energieprestatiecertificaat Niet-Residentieel) een onmisbaar document geworden bij transacties zoals verkoop en verhuur, alsook bij juridische overdrachten zoals opstalrecht en erfpacht van niet-residentiële gebouweenheden. De verplichting werd verder uitgebreid op 1 mei 2023, waarbij het EPC NR een vereiste werd bij verhuur en alle vormen van notariële overdracht in volle eigendom.

Een cruciale kanttekening: deze verplichting is enkel van toepassing wanneer een volledige gebouweenheid wordt verhandeld. In situaties waar slechts een gedeelte van een eenheid, zoals een afzonderlijk kantoor binnen een groter gebouw, wordt verhuurd, is een EPC NR niet noodzakelijk.

Het EPC NR dient niet enkel als een wettelijke verplichting maar fungeert ook als een strategisch instrument om eigenaren te sturen richting een toekomst van koolstofneutraliteit. Het biedt een helder inzicht in de energieprestaties van de eenheid, waardoor potentiële kopers of huurders weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun aanstaande investering of huur.

Bovendien, na de verkoop of andere vormen van overdracht, inclusief opstalrecht en erfpacht, ontstaat er een renovatieverplichting. Deze verplichting, die binnen de 5 jaar na overdracht vervuld moet worden, vereist dat er een minimum energielabel wordt behaald en aangetoond met een EPC NR (of alternatief, een ‘kNR’). Dit waarborgt dat de energieprestaties van het gebouw niet alleen voldoen aan de huidige normen maar ook bijdragen aan langetermijndoelstellingen voor duurzaamheid en energie-efficiëntie.

 

EPC kleine niet-residentiële gebouweenheid?

Eigenaren van kleine niet-residentiële eenheden (<500m2 bewoonbare oppervlakte) hebben de optie om een EPC kNR te laten samenstellen in plaats van een standaard EPC NR. Het EPC kNR, dat qua opbouw en inhoud lijkt op het EPC voor woonunits, is speciaal ontworpen voor kleine niet-residentiële eenheden die qua architectuur, installaties, materialen en gebruik sterk overeenkomen met residentiële woningen.

Veelgestelde vragen over EPC niet residentieel

Wat is EPC niet-residentieel?

Het energieprestatiecertificaat voor niet-residentiële eenheden (EPC NR) wordt opgesteld per niet-residentiële gebouweenheid. Niet-residentiële gebouweenheden zijn alle gebouweenheden die als hoofdbestemming ‘niet-residentieel’ hebben, dus álle gebouweenheden behalve woongebouwen, industriegebouwen en landbouwgebouwen.

Wat is het belang van een EPC in een industrieel gebouw?

Een EPC (Energieprestatiecertificaat) is niet enkel cruciaal voor residentiële en klein niet-residentiële gebouwen, maar ook voor een industrieel gebouw. Het is belangrijk dat het een niet residentiële hoofdbestemming is. Het EPC geeft inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw en wijst op verbetermogelijkheden, wat essentieel is voor duurzaam beheer en eventuele verkoop of verhuur.

Wanneer is een EPC verplicht voor een klein niet-residentieel gebouw?

Een EPC is verplicht bij de verkoop of verhuur van een klein niet-residentieel gebouw sinds 1 januari 2023. Dit geldt ongeacht overdracht en moet beschikbaar zijn wanneer het gebouw te huur wordt aangeboden of verkocht. Een kleine niet residentiële eenheid is kleiner dan 500m2.

Moeten overheidsgebouwen ook beschikken over een EPC?

Ja, overheidsgebouwen moeten ook beschikken over een EPC. Vanaf 1 januari 2024 moeten alle grote overheidsgebouwen en publieke gebouwen voorzien zijn van een EPC voor niet-residentiële gebouwen.

Wat als mijn gebouw groter is dan 500 m², zijn er specifieke EPC-vereisten

Ja, voor gebouwen groter dan 500 m² gelden specifieke EPC-vereisten. Deze gebouwen moeten voldoen aan de algemene EPC-verplichtingen en de eigenaren moeten ervoor zorgen dat ze een geldig EPC hebben dat de energieprestaties van het gebouw weergeeft, vooral bij verkoop of verhuur.

Waarom voor Keurdesk kiezen?

De beste prijs kwaliteit. Uw woning in goede handen.

Uw woning in
goede handen.

^

Lage prijzen

We hebben zeer concurrerende prijzen. In combinatie met onze knowhow bent u zeker van uw keuze.
^

Uitstekende service

Boek gemakkelijk online en vertrouw op onze expertise. Wij zijn er om u te helpen.

^

Flexibele tijden

Wij zijn beschikbaar na uw werk, in het weekend etc. Plan gerust een plaatsbezoek in dat past voor u.

^

Correct & nauwkeurig

Een correct rapport vinden wij belangrijk. Daarom werken wij met ervaren deskundigen.

Waar wij actief zijn

EPC Brugge

EPC Gent

EPC Aalst

EPC Knokke

EPC Antwerpen

EPC Oostende

EPC Kortrijk