Hoe snel word je ziek van asbest?

De tijd die het duurt voordat iemand ziek wordt door blootstelling aan asbest kan variëren. gemiddeld is de incubatietijd tussen de 20 en de 30 jaar. Veel is echter wel afhankelijk van verschillende factoren. Het kan dus lang duren voordat de eerste symptomen van een asbestgerelateerde ziekte zich openbaren.

Asbestgerelateerde ziekten, zoals asbestose, longkanker en mesothelioom, ontstaan doordat asbestvezels in de longen terechtkomen en daar littekenweefsel en ontstekingen veroorzaken. De vezels kunnen lange tijd in het lichaam aanwezig blijven voordat er zichtbare of merkbare symptomen optreden.

De risico’s van blootstelling aan asbest hangen af van verschillende factoren, zoals de intensiteit en duur van de blootstelling, de grootte en vorm van de asbestvezels, en individuele factoren zoals roken en het hebben van bepaalde genetische eigenschappen kunnen versterken werken in het hele proces.

Blootstelling aan hoge concentraties van asbest kan leiden tot een groter risico op ziekte, terwijl lage niveaus van blootstelling de kans op ziekte kunnen verkleinen, maar niet volledig uitsluiten. Neem dus altijd de nodige voorzorgsmaatregelen wanneer je in aanraking komt met risicovolle materialen.