Is asbest gevaarlijker dan roken?

Jaarlijks importeert Thailand ongeveer 200.000 ton chrysoliet (wit asbest) voor gebruik in de bouwsector en cementproducten. Op 14 mei meldde de directeur van het Industrieel Bureau voor Gevaarlijke Stoffen in Thailand aan The Nation dat het risico op kanker bij het wonen en werken in gebouwen met asbest veel kleiner is dan het risico dat veroorzaakt wordt door roken (resp. 2,37 per 10.000 in vergelijking met 880 per 10.000 door roken).

Ondanks het risico moet er toch voor asbest gekozen worden omdat de vervangers te duur zijn. De Thaise directeur wordt bijgestaan door de Zwitserse toxicoloog, professor David Bernstein, die beweert dat niet alle soorten asbest gevaarlijk zijn en dat chrysoliet veilig gebruikt kan worden onder bepaalde voorwaarden.

Hij haalt aan dat Japan een boycot op asbest steunde nadat was gebleken dat havenarbeiders risico liepen op longkanker, zonder rekening te houden met het feit dat de slachtoffers ook zware rokers waren. Bernstein zegt onafhankelijk te zijn in zijn oordeel, maar op 21 mei wordt dit tegengesproken door Laurie Kazan Allen van het International Ban Asbestos Secretariat.

Zij stelt dat Bernstein aanzienlijke financiële steun heeft gekregen van de Canadese asbestindustrie om te beweren dat wit asbest ongevaarlijk is. Ze voegt eraan toe dat er internationaal wetenschappelijk en epidemiologisch bewijs is dat alle soorten asbest gevaarlijk zijn. Deze informatie is afkomstig uit The Nation (Thailand), op 14 en 21 mei 2006.