Wat is een slechte EPC score?

Veel mensen die een woning willen kopen of verkopen vragen zich begrijpelijkerwijs af of de EPC-score op hun energieprestatiecertificaat eigenlijk een goede of een slechte score is. Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eerst weten wat voor soort huis of gebouw het is. Eengezinswoningen hebben immers een groter verliesoppervlak (via de gevel) dan appartementen die tussen meerdere gebouwen zijn gebouwd. Ook speelt de leeftijd van het appartement een rol. Vooral het bouwjaar is van belang om de kwaliteit van de isolatie globaal te kunnen beoordelen. In onderstaande tabel ziet u de gemiddelde EPC-waarde per appartementstype en gebouwtype.

Uw Energiescore wordt berekend op basis van de gegevens die uw Energieprofessional tijdens uw inspectie heeft verzameld. Tijdens de keuring let de energiespecialist onder andere op het type woning, de vloeroppervlakte van de woning, het bouwjaar, de bouwmaterialen, het type isolatie, de verwarmingsinstallatie, de warmte watersysteem. Na inspectie worden al deze gegevens ingevoerd in een speciaal softwarepakket dat wordt beheerd door het Vlaams Energieagentschap. Scores worden bepaald door software met behulp van complexe berekeningen. Hieronder kunt u een overzicht terugvinden van de gemiddelde EPC scores voor eengezinswoningen en appartementen. Aan de hand van deze tabel kunt u zien hoe goed/slecht uw EPC score is.

Indien uw EPC waarde echter boven de gemiddeldes ligt wil dat nog niet noodzakelijk zeggen dat uw energie verbruik daardoor effectief ook hoger is. Het is een aanrader om uw energiefacturen bij te houden. Zo kunt u bij een verkoop/verhuur het effectieve energieverbruik aantonen.