Wat kost asbest afvoeren per kilo?

Asbest is een gevaarlijke stof die niet zomaar mag worden weggegooid. Het afvoeren van asbesthoudend materiaal moet dan ook op een speciale manier gebeuren. De kostprijs voor het afvoeren van asbesthoudend materiaal hangt af van gemeente tot gemeente en is afhankelijk van verschillende factoren.

Sommige recyclageparken laten asbesthoudende materialen gratis toe tot een gewicht van maximaal 200 kg of 1 kubieke meter. Andere containerparken rekenen een prijs die vaak neerkomt op tussen de 30 en 80 cent per kilogram, afhankelijk van het aantal kilogram. Zo betaal je in Gent bijvoorbeeld € 60 voor 1000 kg asbesthoudend materiaal. Het is belangrijk om te weten dat asbestplaten met asbestcement veel wegen en dus snel kunnen oplopen in kilogram. Een golfplaat met asbest van ongeveer 3 meter lang en 1 meter breed, weegt bijvoorbeeld al snel 45 kilogram.

Als je een grote hoeveelheid asbesthoudend materiaal moet afvoeren, kun je ook kiezen voor een big bag. Houd er dan rekening mee dat de stortkosten hiervoor ongeveer € 150 per ton zijn en de transportkosten € 79 bedragen. Voor de big bag zelf betaal je € 100. Leien wegen ongeveer 22 kg/m². Dat betekent dat voor een gemiddeld dak van 200 m², de stortkosten neerkomen op ongeveer 4,4 ton of € 660. Met transport en container kom je zo op € 839, exclusief btw.